De eerste camperreis spannend? Natuurlijk (niet)!

Misschien heb je met ‘dank’ aan corona al lang naar dit moment uitgekeken. Misschien heb je het besluit in een opwelling genomen. Maar ga je binnenkort jouw eerste camperreis maken, dan wordt dit toch wel een spannend avontuur. Een beetje spanning is goed om de adrenaline te laten stromen, maar het moet natuurlijk niet te gek worden. We geven je daarom graag – in willekeurige volgorde – tien tips voor een grondige voorbereiding van de campervakantie

 1. Sticker met hoogte en breedte op je dashboard
  Wellicht zit je dagelijks op de weg, maar dan waarschijnlijk wel in een ‘gewone’ auto. Het is dan heel gemakkelijk om de hoogte en breedte van de camper even uit het oog te verliezen. Plak daarom een sticker met deze maten op het dashboard zodat je er telkens aan wordt herinnerd. Het voordeel van een Volkswagen camper is wel dat het een doorrijhoogte heeft van ca. 2 meter.
 1. Aankomst: vroeg in de middag
  Het geheim van een soepele reis zit ‘m vooral in de voorbereiding. Stippel van tevoren uit waar je naar toe wilt, hoeveel kilometer je per dag ongeveer wilt afleggen en zorg altijd voor een alternatieve camperplaats mocht de eerste keuze onverhoopt vol zijn. Ons advies is in ieder geval om nooit te lang door te rijden. Kom vroeg in de middag aan en je hebt de meeste kans om een plek te bemachtigen!
 1. Zorg voor klein geld
  Wellicht heb je al een spaarpotje met muntstukken van 50 eurocent of 1 euro. Zo niet, zorg er voor dat je een flink aantal munten op zak hebt. Veel voorzieningen bij een camperplaats, zoals water en elektriciteit, werken namelijk op basis van kleingeld…
 1. Dichtbij huis is het ook mooi…
  Sommigen hebben bij camperreizen misschien het idee dat je dan ook meteen enorme afstanden moet afleggen, maar dan heb je een verkeerd beeld voor ogen. Zeker als je voor de eerste keer met een camper gaat reizen, is het zelfs aan te bevelen om het dichterbij huis te zoeken. Ook in Nederland, België en Duitsland zijn voldoende prachtige camperplaatsen om het gevoel te krijgen dat je ver van huis bent. 
 1. Fietsen mee, altijd handig!
  Een camper is fantastisch om mee te reizen, maar het is als vervoersmiddel niet altijd even handig als je eenmaal op locatie bent aangekomen. Neem daarom altijd fietsen mee en je hoeft je geen zorgen te maken over openbaar vervoer of het vinden van een parkeerplek in een centrum vol eenrichtingsverkeer.
 1. Lijstje met praktische spullen
  Maak voordat je de camper inpakt ook een lijstje met praktische zaken die je denkt nodig te kunnen hebben. Extra lange kabels, verlengsnoeren, schoonmaakspullen; je kunt het zo gek niet opnoemen.
 1. De camper waterpas!?
  Als je dan na een dagje rijden op bestemming bent, wil je het liefst eerst de luifel uitdraaien en even genieten van een kopje koffie of verkoelend drankje. Maar er rest je nog één klus voordat je achterover kunt leunen: zet de camper waterpas! Want, de ondergrond is vrijwel nooit helemaal vlak. Ook hier geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Neem dus extra hulpmiddelen van huis mee! Denk daarbij aan de oprijblokken.
 1. Zo min mogelijk bagage
  Een paar keer kleding wassen is toch helemaal niet erg? Neem daarom zo min mogelijk kleren mee. Kies zoveel mogelijk kledingstukken die onderling goed te combineren zijn.
 1. Ruim alles binnen goed op
  Een onschuldig bord op de eettafel kan ineens een projectiel worden dat door de camper vliegt op het moment dat je plotseling moet remmen. Zorg daarom dat je alles hebt opgeruimd en dat lades en kastdeurtjes dicht zijn voordat je weer gaat rijden.
 1. Voorkom diefstal!
  Je loopt natuurlijk de hele tijd rond met vakantievlinders in je hoofd, maar denk voordat je op reis gaat wel goed na over de vergrendeling van je camper. Bij Aart Camperinbouw hebben we ook het beresterke Bearlock versnellingsbakslot in de aanbieding. Wij zorgen voor de deskundige montage en na inbouw ontvang je het Bearlock-inbouwbewijs. Aart Camperinbouw is SCM-gecertificeerd.

Tot slot: loop alles nog één keer langs en check of alle onderdelen in goede staat zijn. Niet alleen op en bij de camper zelf, maar ook de reserveonderdelen. Dan kun je met een gerust gevoel wegrijden.

Namens het hele team van Aart Camperinbouw, fijne vakantie!
Arne Veluwenkamp

Geef een reactie

Hi, Waar kan ik je mee helpen?