Van ‘your worst nightmare’ naar misschien wel de mooiste reiservaring

Nelleke Bok en Patrick Haan gaan hun eerste camperreis echt nooit, nooit meer vergeten

Het wordt voor de grap wel eens gezegd tegen iemand die afscheid neemt op zijn werk: “We gaan je echt nooit, nooit meer vergeten.” Om daarmee enigszins gechargeerd aan te geven dat die bewuste collega een verpletterende indruk heeft achtergelaten. Nou, hetzelfde kun je over bepaalde ervaringen en belevenissen zeggen. Vraag het maar aan Nelleke Bok en Patrick Haan uit het mooie Holten (Ov). Hun eerste echte camperreis was er zeker één uit de categorie ‘dat gaan we echt nooit, nooit meer vergeten’.

Die camperbus, die moest er komen. Zoveel was wel duidelijk. Ook al is de tent – ze hebben er zo’n vijf in allerlei varianten – nog altijd een geliefd item in huize Bok-Haan. “We hebben veel gekampeerd, maar we zijn nu een beetje bang dat we nooit meer in een tent gaan slapen. Zeker nu de kinderen de deur uit zijn”, zeggen ze lachend. “Die camperbus is het hele jaar te gebruiken en je kunt het voor- en naseizoen bijna onbeperkt verlengen. En willen we toch nog iets met een tent in de bergen, dan kan de camperbus prachtig dienst doen als basecamp.”

Hoe zoek je naar een camper(bus)?

Het zoeken naar een camper(bus) was een nieuwe ervaring voor Nelleke en Patrick, dus ze gingen niet over één nacht ijs. Ze lazen bijna alles wat er op internet te vinden is. Bovendien verstrekte een lokale garage tips en trucs waarmee ze vervolgens via Marktplaats op ‘strooptocht’ konden gaan. “We zijn bij een paar adresjes wezen kijken, maar zonder succes. Of het model was redelijk uitgewoond of de kilometerstand gaf een te groot risico op motorfalen.” Na één van die bezoekjes zonder resultaat – dit keer in het hoge noorden – ging het stel op de weg terug naar Holten nog wel effe op bezoek bij Aart Camperinbouw in Heino.

Van chagrijn naar een beetje zonneschijn

De ervaring in het hoge noorden – een camper met nieuwe motor maar zonder begeleidende factuur en diverse kleine mankementen – zorgde met name bij de vrouwelijke helft van het stel voor chagrijn. “Het voelde gewoon niet goed. Je moet toch een bedrag van zo’n 30.000 euro op tafel leggen en dat is een hele stap.” Ze kwamen daarna zonder afspraak bij Aart Camperinbouw, maar kregen wel de kans om met eigenaar Arne Veluwenkamp in gesprek te gaan. “Het was hier allemaal wel iets duurder, maar het gevoel was prima. Ze verkopen niet alleen campers, maar ook het plezier in het gebruik van een camper.” Het gezicht van Nelleke klaarde steeds meer op. Van chagrijn naar een beetje zonneschijn!

Liefde op het eerste gezicht

In Heino zagen ze meteen een camper waarvan ze naar eigen zeggen erg gecharmeerd waren. Niet geheel toevallig het eigen model van Aart Camperinbouw, de S[m]allander. Eigenlijk was het gewoon liefde op het eerste gezicht. “Iets boven het budget, maar je krijgt wel de zekerheid van een erkend bedrijf. Ontstaat ergens een probleem, dan wordt het opgelost! Dat misten we bij de particuliere verkopers. Het is toch een nachtmerrie als je stil komt te staan…”

Geen koehandel

Het goede gevoel groeide alleen maar door het uiteindelijke verkoopgesprek. “Het is hier heel prettig zaken doen. We hebben wat aanpassingen besproken en ook een uitbreiding van het pakket, maar de prijs was direct helder. Er vindt geen koehandel plaats. En overal in het bedrijf proef je de passie van de makers. Dat gaat zover dat de transactie bij de bank bijna bijzaak wordt. Bijna hè!”, stellen ze met een lach.

Drie proefweekenden en dan…

En dan begint het avontuur pas. Na drie geslaagde proefweekendjes ging het naar Denemarken. “In eerste instantie hadden we Noorwegen in gedachten, maar dat was te ver voor slechts tien dagen. Denemarken is dan juist goed te doen en het voordeel is dat je de camper overal mag parkeren. Dan maak je als het ware echt onderdeel uit van het land”, vertellen Nelleke en Patrick die na de proefweekendjes nog wel overwogen om de S[m]allander iets zuiniger te laten afstellen. “Maar, dat lukte niet meer voor onze vakantie.”

Het controlelampje

Het was op een donderdag in augustus dat ze vertrokken naar het land van ruimte, natuur en eindeloze stranden. Nederland uit, Duitsland in; het ging volledig naar wens. De camperbus hield het prima op de snelweg. In ieder geval tot Hamburg… “We reden in een lange tunnel en het controlelampje van de koelvloeistof ging branden. Komt vast door de hoge temperaturen – het was boven de dertig graden – dachten we nog. Bij een parkeerplaats zagen dat er veel koelvloeistof weg was. Bijgevuld, doorgereden en uiteindelijk de bus neergezet om te slapen.”

Alle alarmlampjes

De volgende dag vol goede moed de camperbus starten en meteen gingen de alarmlampjes branden. De hele motor was vol koelvloeistof gelopen. Dat was een serieus probleem, dus na opnieuw bijvullen was het zaak om de dichtstbijzijnde VW-garage op te zoeken. “Daar waren ze zeer behulpzaam en een eerste onderzoek wees in de richting van een probleem met de koppakking, maar het ontbrak ze aan tijd om het probleem te verhelpen.”

Vervangend vervoer?

Heel vervelend allemaal, maar daar heb je een verzekering voor. Toch? Vanuit Aart Camperinbouw wordt in ieder geval altijd geadviseerd een goede verzekering af te sluiten met standaard vervangend vervoer (binnen Europa) in geval van pech, schade, enz. Het stel liet zich goed informeren door de vaste verzekeringsman, maar het ging uiteindelijk mis bij de bekende kleine letters. “Het vervangend vervoer bleek alleen ingesloten te zijn bij een ongeval…” Gelukkig was eerder al contact gezocht met Aart Camperinbouw. “Aart en Arne Veluwenkamp waren op een beurs in Duitsland, maar belden direct terug en zegden toe met een andere bus naar Denemarken te komen.”

Na 24 uur weer ‘on the road’

Dat kunnen we scharen onder de noemer service met een hoofdletter S. “Wij vonden dat we dit moesten doen omdat het onheil ruim binnen de garantieperiode gebeurde”, vertelt Arne. Dus, één van de medewerkers reed in de vervangende bus naar de Deense grens en amper 24 uur nadat de eigen camper hen in de steek liet, waren Nelleke en Patrick al weer ‘on the road’. “We zijn heen en weer geslingerd tussen teleurstellingen en oplossingen, dus eerst maar even op een mooie plek genoten van een ontbijtje. Vervolgens zijn we naar de westkust gereden en na een uurtje of vier zaten we weer helemaal in de vakantiestemming.”

Een bloemetje voor Aart

Nog tijdens de reis, die verder zonder problemen verliep, belden ze al naar een bloemist in Heino om een mooi boeket te laten bezorgen. Voorzien van een begeleidend kaartje met de tekst ‘Bedankt voor het redden van onze vakantie’. “We beseften dat het zeker niet vanzelfsprekend was dat ze ons op deze manier hebben geholpen. Na het eerste telefoontje hadden ze daar echt een knoop in hun maag. Het was gewoon vette pech voor iedereen. Wel is het heel fijn dat ze zo met ons lot waren begaan. In goede tijden is het gemakkelijk om vrienden te zijn, maar hoe ga je met elkaar om als het tegenzit? We hoefden niets te betalen voor het vervangend vervoer en ook niet voor de reparatie. Daar heeft Aart Camperinbouw zich volledig bewezen.”

Wakker worden in de sneeuw

Inmiddels staat de S[m]allander na een ingrijpende reparatie al weer te pronken op de oprit in Holten. Nelleke en Patrick staan te popelen om ‘m weer te gebruiken voor een verre reis. “Ondanks alles hebben we toch een prima vakantie gehad. De meerwaarde van een camper is volledig uitgekomen.” De volgende trip hebben ze al in het hoofd: “In het voorjaar of de zomer willen we toch echt een week of drie naar Noorwegen. Ook lijkt het ons geweldig om het fenomeen winterkamperen een keer mee te maken. Het moet toch fantastisch zijn om wakker te worden in de sneeuw?”

Geef een reactie

Hi, Waar kan ik je mee helpen?