De eerste voorzichtige stapjes op weg naar een langetermijnrelatie met Aart Camperinbouw

Bezoekers aan Camperbeurs vergapen zich aan acht camperbussen

“Ja”, bevestigt Arne Veluwenkamp met een glimlach. “Door de jaren heen krijg je er wel oog voor. Als je iemand voor de tweede of derde keer langs ziet komen, weet je dat je het gesprek moet aanknopen. En je kunt het ook aan de kleding wel zien wie potentiële kopers zijn. Afrits- of korte broeken, sandalen, zonnebrilletje; dat werk. Die hebben echt al zin in de vakantie of zitten zelfs nog in de vakantiemodus. Dan is het dus een kwestie van het ijzer smeden…”

We spreken elkaar als de maand september op z’n einde loopt. Niet in Heino, maar in Hardenberg, want het is weer die tijd van het jaar. De Camperbeurs staat op het programma. Volgens Arne is het één van de beste beurzen voor Aart Camperinbouw. Hij kan bijna ook niet anders zeggen als je voor het achttiende opeenvolgende jaar aanwezig bent. “Het is één van de grotere beurzen in Nederland, dus daar moeten we natuurlijk wel bij zijn.”

File vanaf Hardenberg
Aangekomen bij de megagrote parkeerplaats inclusief grasland kijk ik mijn ogen uit. Campers, auto’s; het is mudjevol. Ik kom net iets na de middag en er is al bijna geen parkeerplaats meer te krijgen. Na enige speurwerk vind ik nog net een plekkie in het gras. Gelukkig regent het niet, want anders had er bij het wegrijden nog een tractor aan te pas moeten komen… Eenmaal binnen kom ik bekenden uit Heino tegen. Een vroegere rijschoolhouder uit het dorp die samen met zijn vrouw wel of niet op zoek is naar misschien een nieuwe camper. “We hebben vanaf de afslag Hardenberg in de file gestaan…”, vertrouwen ze me toe.

Symbolisch voor de groei
Dat moet al gauw een kilometer of vier à vijf aan file hebben opgeleverd. Maar, ze hebben het er voor over. “We hoorden het op Radio Oost en zeiden tegen elkaar dat we er bij wilden zijn.” Tja en dan loop je al gauw tegen het lijf aan van Arne of collega Renske, want je hebt de kassa nog niet gepasseerd of daar staan ze: acht glimmende camperbussen. Van S(m)allander tot Highlander, het is een mooie afspiegeling van de groei die Aart Camperinbouw heeft meegemaakt. “We waren één van de eerste deelnemers aan deze beurs, gingen voor deze plek en houden ‘m vast”, aldus Arne.

Plein van gelijkgestemden
Het mooie is dat ook hier de samenwerking is gezocht met Camperverhuur Salland in Raalte die vanaf het begin gebruik maakt van de modellen van Aart. “Als je hier op de beurs mensen tegenkomt die twijfelen over de aanschaf van een camper, dan kun je ze soms over de streep trekken door ze eerst te laten huren. Het mooie is dat ze hier ook direct kunnen reserveren”, vertelt Arne. Het is sowieso een plein van gelijkgestemden, want tegenover Aart staan Van Tuyl uit Herwijnen (Betuwe) en Scharphof uit Nijverdal, twee partijen met wie Aart Camperinbouw heel prettig samenwerkt.

Al lang niet meer alleen de grijze golf
Het wordt tijd om me onder het publiek te begeven. Dat is echt een uitsnede van de samenleving. Je ziet jonge gezinnen, mensen die zich nog volop in het werkende leven bevinden en de overduidelijke pensionado’s. Het klopt dus volledig met het beeld dat Arne Veluwenkamp eerder schetste: “Vroeger was het uitsluitend de grijze golf, maar je ziet wel een duidelijke verschuiving naar de gezinnen met kinderen. In sommige gevallen hebben ze ook echt jaren gespaard om zichzelf te trakteren op een mooie camper.”

Publiek uit alle windrichtingen
Je ziet een heel wisselend publiek qua leeftijd, maar in het voorbijgaan horen we heel goed dat echt heel Nederland is vertegenwoordigd. Van het uiterste puntje in Limburg tot het hoge noorden en van de regio rond de grote steden in het westen tot het vertrouwde dialect dichtbij huis in Oost-Nederland. Ik zie een man ronddrentelen en schiet hem even aan. Van oorsprong een Droadnagel (Haarle, bij Nijverdal) woont hij nu in Raalte. “Ik ben op zoek naar een kleine, compacte camper die ik ook als auto ga gebruiken. En die S(m)allander spreekt me aan”, vertrouwt hij me toe. Even later zie ik dat Arne in gesprek is met deze geïnteresseerde klant. Het kan maar zo eens tot een deal komen, want hij vertelde eerder al: “Het is leuk om hier te kijken, maar ik kom wel een keer aanwaaien in Heino.”

Lengtebedden in de S(m)allander
Even verderop tref ik een stel dat het enthousiasme niet onder stoelen of banken steekt. “We hebben wel eens gehuurd en oriënteren ons nu op een camperbus.” Ze blijken uit de grensstreek van Drenthe en Groningen te komen en hebben een hele duidelijke wens: “We willen graag lengtebedden. Dat is eigenlijk wel een voorwaarde.” Ik opper om nog eens met Camperverhuur Salland in gesprek te gaan om via huur het gevoel van de S(m)allander te ontdekken. Dat lijkt ze wel een goed plan. De bestemming staat al vast: Scandinavië. “We zoeken graag de rust en de natuur op en zijn al vaak in de bergen geweest.” 

Tweede kans in Utrecht
Ik ben in Hardenberg om een leuke blog te schrijven, maar kan bijna als verkoper door het leven. Bijna, want als om technische specificaties en bijzondere details wordt gevraagd, haak ik af om snel door te verwijzen naar de specialisten Arne en Renske. Het is tijd om het weekend te vieren. Gezien de mensenmassa richting parkeerterrein ben ik niet de enige die er zo over denkt. Wellicht ziet Aart Camperinbouw een deel nog terug bij de volgende beurs, de Kampeer & Caravanbeurs (4 tot en met 8 oktober, Jaarbeurs Utrecht) 

Rudi Buitenkamp

Geef een reactie

Hi, Waar kan ik je mee helpen?