Met een ‘rugzak op wielen’ kun je het backpacken heel lang volhouden

Tanja Verkruijsse en Rob Hansen gaan met hun nieuwe VW-camperbus op zoek naar nieuwe avonturen

De vreugde spat van het gezicht van Tanja Verkruijsse en Rob Hansen. Ze hebben bij Aart Camperinbouw zojuist voor het eerst kennisgemaakt met hun nieuwe VW-buscamper. En we hoeven dus eigenlijk niet te vragen hoe enthousiast ze zijn over de aanwinst. “We zijn in het inbouwproces telkens op de hoogte gehouden met allerlei foto’s, dus we konden het ons al goed inbeelden. En in het echt is het dan nog beter, mooier en ruimer”, steken ze de loftrompet over de samenwerking met het Heinose bedrijf.

Normaal gesproken is zo’n aflevermoment best een beetje spannend, maar van nervositeit was bij het stel uit Ouderkerk aan de Amstel weinig te merken. Misschien wat gezonde wedstrijdspanning, maar meer zeker niet. Niet voor niets waren ze al met twee dozen lokale lekkernijen (Ouderkerkse kaneeltjes) van huis vertrokken. “Het gevoel? Hier word je echt gehoord. Eigenlijk konden we alles aangeven wat we wilden en we hebben op geen enkele wens nee te horen gekregen.”

Het begint met een tentdoek…

Van Ouderkerk aan de Amstel naar Heino. Dan kom je heen en terug toch gauw aan een slordige 230 kilometer. Een behoorlijke afstand, maar Tanja en Rob hebben het er graag voor over om hun camperdroom na te jagen. “Waarom Heino?”, herhalen ze de vraag. “De naam Aart Camperinbouw is blijven hangen na een eerder contact. We hebben toen stad en land afgebeld in de zoektocht naar een tentdoek voor onze huidige bus en hadden onder andere een erg prettig gesprek met meneer Aart. Hij gaf ons zelfs nog een paar goede tips.”

Van backpacken naar camperen

In hun jonge, onbevangen jaren mocht het stel al graag de wereld ontdekken. Met een backpack het avontuur tegemoet. Na de gezinsuitbreiding is de rugzak ingeruild voor een buscamper. Het vorige (fabrieks)exemplaar heeft het 23 jaar volgehouden, maar was aan vervanging toe. Doordat er geld vrijkwam vanuit een erfenis konden ze in Heino hun slag slaan. “We hebben al vroeg ons hart verloren aan de VW Transporter. Liever een iets sportiever model dan een grotere camper. Zeker omdat we in het buitenland ook weer niet teveel willen opvallen”, verklaren ze hun voorliefde. “Je voelt hetzelfde avontuur als bij het backpacken, maar dan met het gemak van eigen vervoer, bed en keuken. Eigenlijk is het een rugzak op wielen.”

Zelfs naar Marokko

De S(m)allander kent in hun ogen de perfecte afmetingen. Je kunt er prima voor langere tijd in bivakkeren, je zet ‘m gemakkelijk in elk parkeervak en je komt overal waar je met een auto ook komt. En Tanja en Rob weten waarover ze praten. Niet alleen hebben ze bijna drie decennia camperervaring, ze rijden er ook nog eens flinke afstanden mee. Zelfs voor een reisje naar Marokko – “een geweldig camperland” – draaien ze hun hand niet om.

Van fabrieksmodel naar maatwerk

Hun vorige VW camperbus was een fabrieksmodel, nu mogen ze rondrijden in een stukje vak- en maatwerk van Aart Camperinbouw. Een creatie die op basis van hun eigen wensen is ontstaan. “We weten heel goed wat we willen omdat we kijken met het oog van een kampeerder. Dus, een soortgelijke bus, maar dan nog praktischer. Met (meer) inbouwkastjes en meer ruimte. Zowel in de lengte omdat de bank iets meer naar achteren is geplaatst als boven ons hoofd omdat er een nieuw (hef)dak is geplaatst.”

Een groot cadeau!

Als we op het punt staan om Tanja en Rob uit te zwaaien, valt het levensgeluk nog van hun gezichten af te lezen. “Dit voelt als een groot cadeau”, zeggen ze met een lach van oor tot oor. “Het laatste cadeau van onze (schoon)ouders…” Aangezien ze beiden niet meer werkzaam zijn, wordt hun nieuwe aanwinst ongetwijfeld nog intensiever gebruikt. De eerste bestemming staat in ieder geval al vast. “In het voorjaar willen we naar Griekenland. Het laatste stuk gaan we dan met de boot en het plan is om de terugreis over land te doen.”

Rudi Buitenkamp ©Lettertovenaar

Geef een reactie

Hi, Waar kan ik je mee helpen?