Aart Camperinbouw en Camperverhuur Salland: twee handen op één buik!

Samenwerking op z’n Sallands zorgt voor groei van 2 naar 18 campers in zes jaar tijd

“Misschien is het best mogelijk om ergens in het land iets goedkoper zaken te doen, maar dit is een prachtige regionale samenwerking. Het is spontaan ontstaan en dan heb je toch geen enkele behoefte aan contact met een bouwer uit pak ‘m beet Tytsjerksteradiel?” Aan het woord is Marc Roescher, eigenaar van Camperverhuur Salland in Raalte en onderwerp van gesprek is de innige band met Aart Camperinbouw in Heino. Twee bedrijven op iets meer dan tien kilometer afstand van elkaar die elkaar hebben gevonden in een innige omhelzing. 

Kansen zien, kansen op waarde schatten en kansen pakken. Dat is de korte samenvatting van hoe de samenwerking vanaf 2018 vorm heeft gekregen. “In eerste instantie verkochten we onze Volkswagenbusjes aan Aart Camperinbouw. Zij bouwden ze om en zetten ze zelf weer in de verkoop. Uiteindelijk constateerden ze dat de verhuur van hun eigen ontwerp S(m)allander niet helemaal paste in de bedrijfsfilosofie. Dus, toen hebben wij het opgepakt en onze bedrijfsorganisatie er verder op ingericht.”

Geen eenzijdige samenwerking

Als zich bij Aart Camperinbouw dus mensen melden met belangstelling voor camperverhuur, dan worden ze doorverwezen naar Camperverhuur Salland. Maar denk nu niet dat de samenwerking eenzijdig verloopt. “Er gaan nog steeds Volkswagenbusjes, die zijn ingezet als schoolbusjes, naar Aart zodat ze kunnen worden omgebouwd. Teven kopen wij in Heino met enige regelmaat nieuwe camperbussen. Zo hebben we in 2022 tien exemplaren besteld waarvan de laatste vier in 2023 worden geleverd”, aldus eigenaar Roescher die in het gesprek wordt bijgestaan door Caio Westrik. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor marketing en communicatie binnen TCR Groep waartoe Camperverhuur Salland behoort.

Proeftuin voor kopers

Het klantenbestand van Camperverhuur Salland is gevarieerd. Van jong tot oud, van loondienst tot ondernemerschap en van man, vrouw tot stel. Het gebeurt best vaak dat mensen terugkomen om opnieuw een S(m)allander te huren. Of het nu gaat om de zomervakantie of een weekend weg. “We hebben zelfs klanten die nu al voor het vijfde jaar op rij een boeking hebben gedaan. Aan de andere kant zijn er ook enthousiastelingen die het bij één of twee keer houden en dan besluiten om er zelf één aan te schaffen bij Aart. In die zin zijn we ook wel een soort proeftuin voor potentiële kopers. Het is tenslotte een behoorlijke uitgave waarbij je niet over één nacht ijs wilt gaan.”

Van de Noordkaap tot Gibraltar

Net als bij Aart Camperinbouw krijgen de medewerkers van Camperverhuur Salland ouderwetse ansichtkaarten en mailtjes uit alle delen van de wereld. Met reacties van dankbare klanten die op en top genieten van het gemak en het comfort dat de S(m)allander ze biedt. “We krijgen de mooiste foto’s binnen. Het gaat letterlijk van de Noordkaap naar Gibraltar”, geven de twee aan op welke uithoeken de busjes zich bevinden. “Je ziet momenteel echt wel een verschuiving. In de eerste jaren bleef men wat dichter bij huis zoals Frankrijk en Duitsland. Nu is bijvoorbeeld Noorwegen heel populair.”

Samenwerking op z’n Sallands

Waar de S(m)allanders overal in de wereld hun weg zoeken langs fjorden, rotspartijen, stranden en cruisen door andere prachtige landschappen vinden Aart Camperinbouw en Camperverhuur Salland elkaar op slechts tien kilometer afstand van elkaar. Samenwerking op z’n Sallands noemen ze het zelf. Met deze korte lijnen en de mentaliteit van niet lu…. maar poetsen kun je een hoge servicegraad garanderen. “We staan voor elkaar klaar. Als het moet op de raarste momenten en tijden”, aldus Roescher en Westrik die benadrukken dat hun bedrijf nooit tot verkoop van campers overgaat. “Daar hebben we goede afspraken over gemaakt. Hier verhuur, daar verkoop.”

Jongeren ontdekken de camper

Sommige mensen dachten misschien dat het camperen een hype was die met name in coronatijd een vlucht heeft gekregen. Het heeft er echter alle schijn van dat het een blijvertje is. Het staat in ieder geval niet meer alleen bekend als dé reismethode van 65-plussers. Sterker nog, als we de mannen van Camperverhuur Salland moeten geloven, hebben de jongeren deze manier van vakantievieren ook ontdekt. “Het wordt zelfs al gebruikt als onderkomen voor studenten. Daarmee los je voor jezelf een stukje woningnood op en het behoudt zijn waarde ook nog…”

Vernieuwing: altijd goed!

De samenwerking tussen Aart Camperinbouw en Camperverhuur Salland gaat dusdanig ver dat ze samen zelfs een nieuw model hebben ontwikkeld. De ‘Adventure’ is beschikbaar voor de verhuur en de verkoop. “Zie het maar als de upgrade versie van de S(m)allander. Met bijvoorbeeld bamboe in plaats van populieren multiplex en uitgevoerd met horren. En het is ook mogelijk om een model te kiezen met zonnepanelen zodat je op reis niet afhankelijk bent van het stroomnet. Ook hebben we in onderling overleg de S(m)allander XL samengesteld. Een verlengde VW Transporter die straks ook in een solarversie beschikbaar is. “Hoe het dan gaat? Wij leveren enkele ideeën aan. Van onszelf en ook van huurders. Zij nemen waar mogelijk punten over en gaan bouwen. Zo maken we samen de verbeteringsslag.”

Geef een reactie

Hi, Waar kan ik je mee helpen?